Κωρύκειον Άντρον - Πληροφορίες
Κωρύκειον Άντρον
Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 4749 προτιμήσεις επισκεπτών)
Το Κωρύκειον Άντρον (σπήλαιο) βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 1.400 μ., μέσα σε ένα ελατόδασος στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού, 15 περίπου χλμ. από την Αράχωβα και κοντά στους Δελφούς.
Στην αρχαιότητα ήταν αφιερωμένο στο θεό Πάνα και τις Βακχίδες νύμφες, ενώ ο Παυσανίας στα Φωκικά, αποδίδει το όνομα στην Κωρύκεια νύμφη την οποία αποπλάνησε ο θεός Απόλλωνας. Ήταν επίσης γνωστό και ως "Δελφικό Άντρο", "Σπήλαιο του Πανός" ή "Βακχικό Σπήλαιο" ενώ σήμερα λέγεται και Σαρανταύλι.
Το σπήλαιο έχοντας δύο αίθουσες, ενώ στενός διάδρομος στο βάθος του Κωρύκειου Άντρου συνεχίζεται σε μεγάλο μήκος, δύσβατος και απρόσιτος.
Το σπήλαιο αυτό που δημιουργήθηκε κατά το Πλειστόκαινο από υπόγεια νερά, ήταν ιδιαίτερα γνωστό και στην αρχαιότητα. Στους χώρους του εξερευνήθηκαν και ανασκάφηκαν το 1970 από τον P. Amandry, ανακαλύφθηκαν τα παλαιότερα αρχαιολογικά ευρήματα από την Μέση και Νεότερη Νεολιθική εποχή (5600 – 4500 π.Χ.) πολλά από τα οποία μπορείτε να θαυμάσετε στο μουσείο των Δελφών. Πρόκειται για μεγάλο αριθμό ευρημάτων με γραπτή κεραμική, για ειδώλια, κοσμήματα και λιθοτεχνήματα. Κατά την Μυκηναϊκή περίοδο η χρήση του ήταν σπανιότερη. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άφθονο υλικό που βρέθηκε από την αρχαϊκή, την κλασσική αλλά και τη ρωμαϊκή περίοδο. Χιλιάδες ευρήματα αναθηματικού χαρακτήρα αποδεικνύουν ότι ο χώρο ήταν αφιερωμένος στον Πάνα και τις Νύμφες. Χαρακτηριστικό εύρημα αποτελούν οι αστράγαλοι ζώων, που βρέθηκαν σε εξαιρετικά μεγάλο αριθμό(25.000), οι οποίοι θεωρούνται αντικείμενα λατρείας και μαντείας, πράγμα που επιβεβαιώνει τη χρήση του σπηλαίου ως μαντείου.
Το Κωρύκειον Αντρον αποτελείται από δύο αίθουσες. Η πρώτη από αυτές έχει μέγεθος περίπου 90x60 μ. και ύψος ως 50μ. και στο βάθος της υπάρχουν συστάδες από εντυπωσιακούς σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στα δεξιά υπάρχει επιγραφή χαραγμένη σε βράχο, από τον 4ο (ή αρχές του 3ου) αι. π.Χ., ενός αναθέτη του Πανός και των νυμφών, που λεγόταν Εύστρατος, και ήταν από την Αμβρυσσό της Φωκίδας (το σημερινό Δίστομο της Βοιωτίας). Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του είναι χαμηλή καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Στη δεύτερη αίθουσα περνάμε μέσω ενός στενότερου ανοίγματος, αλλά εδώ το φως λιγοστεύει και ο κίνδυνος ολίσθησης μεγαλώνει. Στην οροφή του σπηλαίου υπάρχουν αρκετοί σταλακτίτες σε σχήμα δερμάτινων ασκών, γι΄αυτό υπήρξε και η θεωρία ότι το όνομα Κωρύκειον Άντρον προέρχεται από την λέξη κώρυκες [=ασκοί].
Ως προς την ονομασία Σαρανταύλι και την άποψη ότι αυτή σημαίνει "σαράντα αυλές", δείχνει εκ των πραγμάτων να μην ισχύει. Επικρατέστερη θεωρείται η άποψη, ότι προέρχεται από την λέξη "αυλός", που ήταν και το μουσικό όργανο-σύμβολο του θεού Πάνα, ο οποίος λατρεύονταν εδώ στην αρχαιότητα. Άλλωστε και η εκπληκτική ακουστική του σπηλαίου συνάδει στην εκδοχή αυτή με τον αυλό.
Το στόμιο του σπηλαίου είναι στενό και χαμηλό και δεν διακρίνεται εύκολα γι΄ αυτό και χρησιμοποιήθηκε συχνά και ως καταφύγιο. Το 480 π.Χ. κατέφυγαν εδώ οι κάτοικοι των Δελφών κατά την επιδρομή των Περσών. Κατά την διάρκεια της Επανάστασης του 1821 χρησιμοποιήθηκε ως κρησφύγετο από τον Οδυσσέα Ανδρούτσο, ο οποίος και το είχε οχυρώσει κατάλληλα.
ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΚΩΡΥΚΕΙΟ ΑΝΤΡΟ
Οδικώς, (ξεκινώντας από την Αράχωβα) ο πιο σύντομος δρόμος για να φτάσετε στο σπήλαιο είναι με κατεύθυνση προς το Λιβάδι Παρνασσού και το χιονοδρομικό κέντρο. Μετά από περίπου 9 χλμ θα στρίψετε αριστερά (μετά την ταβέρνα Μπάμπης) και ακολουθώντας τις πινακίδες θα φτάσετε σε ένα μικρό χώρο στάθμευσης. Ακολουθώντας το μονοπάτι θα βρεθείτε σε 5 περίπου λεπτά στην είσοδο του σπηλαίου. Από την είσοδό του σπηλαίου μπορείτε να απολαύσετε την θέα μέχρι τις ακτές της Πελοποννήσου και την κορυφή του Παρνασσού.
Για τους λάτρεις της πεζοπορίας, προσφέρεται το μονοπάτι προσκυνητών της αρχαιότητας (το μεγαλύτερο μέρος του οποίου διασώζεται και σήμερα), που οδηγεί από τους Δελφούς στο Κωρύκειο Άντρο. Σήμερα το μονοπάτι αυτό αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 και η διάρκεια της διαδρομής αυτής περπατώντας είναι περίπου 3-3,5 ώρες. Το μονοπάτι ξεκινά απέναντι από το ξενοδοχείο Βούζας, κοντά στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.
Κατηγορία: Αράχωβα αξιοθέατα
Δείτε όλα τα αξιοθέατα:
Αφήστε το σχόλιό σας