Ναύπλιο - Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα - Πληροφορίες
Ναύπλιο - Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα
Αξιολόγηση: 4 ★★★★ (βασισμένη σε 3757 προτιμήσεις επισκεπτών)
Ο σχετικά μικρός αυτός Ναός έμελλε να γίνει γνωστός εξ αιτίας μίας από τις μελανότερες στιγμές της ιστορίας του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Μπροστά στην πύλη του δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, εις εκ των μεγίστων του Έθνους.
Ο μεταβυζαντινός αυτός ναός ανεγέρθηκε το 1702, κατά την δεύτερη Eνετοκρατίας του Ναυπλίου, με έξοδα της Ναυπλιακής Αδελφότητας των Ορθοδόξων Ελλήνων (όπως μαρτυρεί εντειχισμένη αναμνηστική πλάκα). Ο ναός είναι μονόχωρος σε σχήμα εγγεγραμμένου σταυρού με μεγάλο οκτάγωνο τρούλο και ημιεξάπλευρη κόγχη, ενώ το καμπαναριό του ανεγέρθηκε αρκετά χρόνια αργότερα, το 1853. Η τοιχογραφία που απεικονίζει την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια συνδέεται με τη συμμετοχή σε αυτήν του Αγίου Σπυρίδωνος, ως επισκόπου Τριμυθούντος.
Η πρώτη ανέγερση του Ναού είχε γίνει κατά την περίοδο της πρώτης Ενετοκρατίας του Ναυπλίου. Στην περίοδο της πρώτης τουρκοκρατίας που ακολούθησε και κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού της πόλης από τους Ενετούς το 1686, ο ναός καταστράφηκε σχεδόν εντελώς πριν ανεγερθεί εκ θεμελίων στην σημερινή του μορφή.
Το ότι ο ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σπυρίδωνα, πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας, ήταν και ο λόγος που εκκλησιαζόταν εδώ κάθε Κυριακή ο ευσεβής πρώτος Κυβερνήτης της ελεύθερης πλέον Ελλάδος, ο Ιωάννης Καποδίστριας.
Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, μπροστά στην κύρια είσοδό του ναού, έλληνες -ντροπιάζοντάς για άλλη μια φορά to Έθνος και τον τόπο τους- δολοφόνησαν εν ψυχρό τον άνθρωπο που έβαλε τα θεμέλια για να καταστεί ο Αγώνας βιώσιμος και επιτυχής, τον Ιωάννη Καποδίστρια. Ήταν οι Γεώργιος και Kωνσταντίνος Mαυρομιχάλης, γιος και αδερφός αντίστοιχα του Πετρόμπεη, ανδριάντας του οποίου στολίζει(;) την κεντρική πλατεία της Αρεόπολης στη Μάνη.
«Στις έξι το πρωί ήρθαν οι «δικιωτές» οι Μανιάτες, οι Μαυρομιχάληδες και πιάσανε ζερβόδεξα τις παραστάδες της θύρας, κάνοντας πρώτα το σταυρό τους κι ανάβοντας κερί ευλαβικά, ντυμένοι τα καλά τους, κρυμμένα τα όπλα τους, για τρίτη φορά – στις 20, στις 26, στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 – αποφασισμένοι. Κι εκείνος, ο Κυβερνήτης, ήρθε στα εθνικά τα χρώματα, στα κυριακάτικα του.
Στο αντίκρυσμά τους όλα τα κατάλαβε, μα δεν αλλαξοδρόμησε. Το στερνό βήμα του Καποδίστρια πάνω σε τούτο το κατώφλι κι ο στερνός χαιρετισμός του προς τον Κωνσταντή, τον ίδιο του το δολοφόνο, πού τον άρπαξε από το λαιμό και του έριξε με τη δίβολη πιστόλα στο κεφάλι… όταν την ίδια σχεδόν στιγμή ο Γιώργης Μαυρομιχάλης κάρφωσε το μαυρομάνικο μαχαίρι του στη δεξιά βουβώνα του Καποδίστρια. Και τα δυό κτυπήματα θανατηφόρα». [ Ντιάνα Αντωνακάτου, Ναύπλιο 1988 – Κείμενα και Εικόνες, σελ. 165.]
O K. Mαυρομιχάλης καταδιώχθηκε από το μανιασμένο πλήθος και θανατώθηκε. Ο Γ. Mαυρομιχάλης εκτελέστηκε λίγες ημέρες αργότερα.
Η δολοφονία του Κυβερνήτη προκάλεσε μεγάλη συγκίνηση. H σορός του ταριχεύτηκε και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στο Κυβερνείο. Η κηδεία του έγινε στις 18 Οκτωβρίου 1831 με μεγαλοπρέπεια στο ναό του Αγίου Γεωργίου ενώ λέγεται, ότι τα σπλάχνα του τοποθετήθηκαν σε πολυτελή θήκη και θάφτηκαν κάτω από το Ιερό Βήμα στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.
Αν βρεθείτε προς τα εκεί, ανάψτε κι ένα κεράκι στη μνήμη του ...
Ο Ιερός Ναός Αγίου Σπυρίδωνος εορτάζει κάθε χρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, ημέρα εορτασμού της μνήμης του Αγίου.
Επίσης, στις 11 Αυγούστου εορτάζεται και η ανάμνηση του θαύματος της σωτηρίας της Κέρκυρας από την τουρκική επιδρομή του 1716.
Κατηγορία: Ναύπλιο αξιοθέατα
Δείτε όλα τα αξιοθέατα:
- Ναύπλιο - Το Μπούρτζι
- Ναύπλιο - Ο ναός του Αγίου Σπυρίδωνα
- Ναύπλιο - Το αρχαιολογικό μουσείο
- Η Πλατεία Συντάγματος
- Ναύπλιο - Η Ακροναυπλία
- Ναύπλιο - Το Παλαμήδι
- Ναύπλιο - Το πολεμικό μουσείο
- Ναύπλιο - Το μουσείο του κομπολογιού
Αφήστε το σχόλιό σας